„Școala de Vară” de la Gornești este un proiect derulat de Asociaţia ARCHÉ și Asociația Castel Teleki, în parteneriat cu: Muzeul Județean Mureș; Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Istorie; Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Construcții; Ordinul Arhitecților din România, Filiala Transilvania; Asociația Peisagiștilor din România, Filiala București; Asociația Kelemen Lajos pentru Ocrotirea Monumentelor; Grupul PONT; S.C. IROD-M Srl. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
„Școala de Vară” este un workshop interdisciplinar, ce are ca scop crearea unei documentații solide, care să stea la baza unui proiect de restaurare și a unui plan integrat de management al Castelului Teleki.
Workshopul oferă posibilitatea de a cunoaște procesul complex și multidisciplinar al reabilitării clădirilor monument istoric, sub îndrumarea unor experţi din fiecare domeniu de interes. Totodată, reprezintă un exercițiu realist, ancorat în contextul naţional și internaţional al protejării, conservării și reabilitării patrimoniului cultural construit.
Pentru realizarea materialului documentar referitor atât la clădirea castelului, cât și la parcul dendrologic, organizatorii au căutat studenți în ani terminali, masteranzi și doctoranzi, tineri specialiși cu pregătire în
arhitectură și peisaj, inginerie structurală sau arheologie și istoria artei.
Pentru documentarea workshop-ului, organizatorii au căutat o persoană pasionată de film și fotografie, care să realizare un scurt film de prezentare.
Ediţia din 2016 a avut ca rezultat conturarea unui studiu istoric și de arhitectură, precum și a trei strategii de revitalizare a monumentului istoric.
În anul 2017 s-a reușit avansarea analizei semnificației culturale a domeniului Teleki, s-a realizat releveul șarpantei istorice și s-a pornit cel al vegetației, precum și demararea studiului sitului arheologic.
În anul 2018 s-a finalizat releveul architectural și cel de vegetație și s-a continuat analiza stării de conservare a domeniului.
Evenimentul s-a organizat fără taxă de participare.
Participanților le-au fost asigurate cheltuielile de cazare şi masă pentru toate cele 10 zile de workshop.
La final, s-au oferit diplome de participare, adeverințe de voluntariat (sau de practică, după caz) și scrisori de recomandare.