Istoric Gornesti

Istoricul localităţii

Aşezată pe malul stâng al Mureşului, la jumătatea distanţei dintre Reghin şi Târgu-Mureş, Gorneştiul este una din cele mai vechi aşezari din judeţ. Aici au fost descoperite clopotele scitice asemănătoare celor de la Bucureşti .Trei statuete de bronz reprezentând pe Venus, Fortuna şi Iupiter (bust) au fost donate de un locuitor din acest sat M.N.I.T Cluj-Napoca.
Date scrise asupra aşezării, găsim încă de la 1319, când comuna ne apare sub denumirea de Knezeg şi regele Carol Robert o face donaţie voievodului Transilvaniei Szecseny Toma. Acesta stăpâneşte localitatea până în 1395, când face schimb cu un oarecare Zsigmund trecând în folosinţa acestuia satele Gorneşti, Dumbrăvioara, Libancsi şi Ebed - acestea două din urmă disparate, cu satele Herina Bilac şi Neci, din judeţul Cluj.

La 1468 aparţineau de Gorneşti domeniile Poarta, Onuca, Dumbrăvioara, Pădureni, Mura Mare şi Mică, Voivodeni, Fărăgău, Rici, Nima, Grebeniş, ca şi altele din judeţul Cluj şi Turda.

Biserica ortodoxă a fost construită la 1912 în locul fostei Bisericuţe de lemn care s-a ruinat.

Şcoala românească datează din 1784, însă cu mari întreruperi. În anul 1907 a fost închisă, ca multe altele, deschizându-i porţile abia în 1919.

În 1946, populaţia comunei era de 1786 locuitori, dintre care 375 ortodocşi, 5 greco-catolici, 1300 reformaţi, 16 unitarieni, 50 romano-catolici şi 40 sectanţi.
Evenimente
  • Zilele Comunei Gornesti
Linkuri utile
Contul meu